De første virveldyrene på land

Herptiler

Naturhistorie

Muséplassen 3

Da livet krøp på land 

Hvis du synes at en firfisle kanskje er litt fislete, skal du tenke på at den er et herptil med revolusjonære forfedre. Herptiler er en samlebetegnelse for amfibier og krypdyr og står for et av de mest spektakulære sprangene i dyrerikets historie: De var de første virveldyrene som forlot havet og slo seg til på landjorda.  

Her får du vite mer om herptilenes historie og om slektskapet mellom amfibier og krypdyr, som også kalles reptiler. Herpetologene – som forsker på herptiler – kan fortelle deg at amfibiene stammer fra forhistoriske, fiskelignende dyr og selv er opphav til krypdyrene. 

I utstillingen kan du se et bredt utvalg av både amfibier og reptiler. Amfibiene omfatter frosker, padder og salamandere, men reptilene har slanger, øgler, skilpadder, krokodiller og noe som heter broøgler i sine rekker. Amfibiene er blant de mest truede dyreartene på kloden, og trenger god forvaltning og beskyttelse for å overleve. Derfor er det viktig at vi forsker på samspillet mellom amfibiene og omgivelsene, og ikke minst på hvordan menneskelig aktivitet påvirker leveområdene deres.  

Selv om amfibier og krypdyr er i slekt, er det også store forskjeller mellom dem. Krypdyrene er de første virveldyrene som har lagt vannet bak seg for godt og helt og holdent blitt landdyr. Alle krypdyr puster med lunger, mens flere amfibier har gjeller og kan puste under vann – eller til og med gjennom huden. I motsetning til krypdyrene har amfibiene et larvestadium der de lever under vann. Og der reptilene har harde, tørre skjell over hele kroppen, har amfibiene bløt, fuktig og veldig skjør hud. Amfibiene legger eggene sine i vann, ofte i en slags gele, mens reptilene legger egg som gjerne er harde eller læraktige i skallet. Og hos noen reptiler klekker faktisk eggene inne i kroppen! 

Herptilene er avhengig av varme for å kunne regulere kroppstemperaturen, og klimaet i Norge kan være tøft for både krypdyr og amfibier. Likevel har flere av dem klart kunsten å overleve her oppe i det høye nord. Kom og hils på, da vel! 

Slange
Foto
dndavis