Havdyr

Tanglopper og deres uvanlige hjem

Sommeren er en god tid for å tilbringe med venner. Men for noen havdyr handler det ikke bare om å henge med venner – de bor faktisk på eller inni sine «venner». For enkelte arter av tanglopper er sommeren spesielt praktisk, for det er da de får barn, og litt ekstra plass kommer godt med!

Når vi tenker på havdyr, forestiller vi oss ofte ensomme skapninger som svømmer rundt i dypet, helt adskilt fra hverandre. De eneste gangene de ser ut til å interagere er når én art spiser en annen, eller selv blir mat for en tredje. Dette næringsnettperspektivet er en grunnleggende del av biologien, men det er langt fra den eneste måten arter samhandler på.

I havets skjulte verden finnes det utrolige eksempler på samliv. Dyr kan faktisk bo på eller inni hverandre. Noen gjør det for å få beskyttelse, andre for å nyte matrester som verten ikke kan eller vil spise, og noen til og med for å ta litt næring fra verten selv – de vi kaller parasitter. Noen ganger handler det rett og slett om å komme seg litt høyere opp fra havbunnen.

Små samboere med store fordeler

Tanglopper som bor på toppen av polyppdyr (nesledyr i klassen småmaneter ; hydrozo) bor nok der delvis for å komme opp fra havbunnen og delvis for å få beskyttelse. Forskerne ser ikke noen direkte plager for hydrozoer, men det er heller ikke sikkert at de har noen fordel av denne samhandlingen.

Forskerprofil - Anne Helene Tandberg: Universitetsmuseet i Bergen - Anne Helene Tandberg

Likevel har det vist seg at det er ganske vanlig for tanglopper å bo oppe i hydrozoer. Forsker Anne Helene Tandberg ved Universitetsmuseet har nylig beskrevet to nye arter av tanglopper funnet på forskjellige polyppdyr langs Stillehavskysten i Canada. Og det er ikke bare der – også her i Norge finner vi tanglopper som har valgt denne uvanlige, men praktiske boligløsningen.

En artikkel om dette ble nylig publisert her.

Et barnehagesystem under vann

Forskerne våre tror dette må være en ideell plass for tangloppene å få barn. De voksne tangloppene sitter trygt i midten av polyppen, mens de små tangloppene er plassert ute på tentaklene – nesten som om de er i barnehagen. Der ute er de godt beskyttet av de voksne i midten, og de kan forsyne seg av maten som flyter forbi i vannet. Fordi de er litt høyere oppe fra havbunnen, får de tilgang til mer mat enn de ville ha gjort helt nede ved bunnen.

Følg med på forskningen gjennom den engelske bloggen "The Invertebrate Collections", The University Museum og Bergen.

Åpningstider og praktisk informasjon: Universitetsmuseet i Bergen - Åpningstider og praktisk informasjon

Les mer om tanglopper: Store norske leksikon - Tanglopper

Les mer om hydrozoer: Store norske leksikon - Hydrozoer

Stenula traudlae med barna sine
En voksen Stenula traudlae sitter midt i polyppen med barna sine på tentaklene utenfor.
Foto
Neil McDaniel
Stenula traudlae
Stenula traudlae sitter i polyppen til en hydroide.
Foto
Neil McDaniel
Metopa insolita
Metopa insolita er en av de nye artene som er beskrevet fra polyppene til hydroider i Canada.
Foto
UiB/Anne Helene Tandberg
Metopa insolita
Metopa insolita sitter i polyppen til Zyzzyzus rubusidaeus.
Foto
Neil McDaniel