Ny utstilling: Ambivalent intelligens
Den nyskapende teknologiutstillingen på Universitetsmuseet er nå åpen. Utstillingen er laget av studenter ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, og holder åpent frem til jul.
Mandag tredje juni åpnet en helt spesiell utstilling på Universitetsmuseet. Den er laget av Infomedia-studenter i samarbeid med Universitetsmuseet. Studentene er avgangsstudenter på bachelor i medie- og interaksjonsdesign ved Institutt for informasjons- og medievitenskap (Infomedia). Det innovative samarbeidet var nytt for både museet og studentene.
- Studentene ble kastet ut i dette samarbeidet i januar, og har utviklet hele utstillingen på omkring fire måneder. De har jobbet med fagfelt de knapt hadde hørt om før, særlig kuratering for museum, fysisk interaksjonsdesign og formidling av kunstig intelligens til allmennheten, forteller programansvarlig for bachelor i medie- og interaksjonsdesign, professor Lars Nyre.
Utstillingen er en interaktiv, underholdende og lærerik fremstilling av våre følelser overfor kunstig intelligens. Den består av fem installasjoner som publikum går gjennom, og hvor en blir utsatt for både skremmende og positive inntrykk av hva kunstig intelligens kan gjøre. I utstillingen får man et glimt av hvordan fremtiden kan se ut med denne teknologien – og underveis vil du oppleve både optimisme og bekymring for en hverdag med kunstig intelligens.
- Møtt med tillit, svarte med hardt arbeid
Om samarbeidet med museet forteller Nyre,
- Studentene ble møtt med tillit, og svarte med hardt arbeid, tålmodighet og kreativitet. Etterhvert som museets fagfolk merket at studentene var så flinke, lot de dem få mer og mer styring over utstillingen. Studentene har hatt en læringskurve på linje med Mount Everest. De har lært særlig mye om sin egen prestasjonsevne og om samarbeid for å få noe gjort.
Det er ikke bare programansvarlig som skryter av studentene. I noen korte, men velformulerte åpningstaler mottok studentene ubetinget skryt fra tungvektere som prodekan ved det Samfunnsvitenskapelige fakultet Siri Gloppen, museumsdirektør Kari Loe Hjelle, og avdelingsleder for forskningskommunikasjon og formidling ved Universitetsmuseet Eli Hausken.
- En av Universitetsmuseets sentrale oppgaver er å gi publikum innsikt i hvordan forskere ved Universitet i Bergen produserer ny kunnskap til samfunnet. Vår teknologiske virkelighet endrer seg hurtig og dette kan for noen oppleves utfordrende og kanskje skremmende. Ved å la publikum få utforske teknologi gjennom de friske blikkene til studentene ved Infomedia, tror vi publikum vil få ny forståelse for og forhåpentligvis også et mer kritisk blikk på fremtidens muligheter, utdyper Hausken.
Åpningstider
Utstillingen skal stå fremme frem til jul, og vil besøkes av opptil 40 000 gjester. Universitetsmuseet i Bergen holder åpent hver uke fra tirsdag til lørdag klokken 10.00 til 16.00, og søndager mellom 11.00 og 17.00.
Tekst av: Knut Risnes
Foto: Bjørk Margrete Ellingsbø
Om fortellingene
- Tidskapsel av Fredrik Hajian, Veslemøy Heggen, Susanne Ziener og Helene Marie Reitan.
- Maskin eller menneske av Julie Sophie Teilstad Østby, Tobias Strand,Katrine Sundsbak, Kjersti Hereid Rasmussen og Åshild Løvstakken
- Tunnelsyn av Anders Finnebråten Gjerald, Mathias Kindervåg Sundvor, Anine Glenne Arnesen, Ida Søfting Monsen og Ida Myrbostad Paasche.
- Eyes of AI av Vilde Hollund, Bjørk Margrethe Ellingsbø, Emilie Tryggan, Gunn Helen Mjeltevik og Tore Sæther Tennfjord.
- Falske skikkelser av Maria Tysse Hordvik, Mads Gornitzka, Andrada Munteanu og Pauline Fjuk