Artikkel

Lego-versjon av museet

5000 Legoklosser og 100 arbeidstimer var det som skulle til for å lage en versjon av Universitetsmuseet, naturhistorie med Lego.

Svein Tore Bidne Bøe arbeider til vanlig som senioringeniør ved IT Avdelingen på Universitetet i Bergen, men på fritiden er han over gjennomsnittet interessert i Lego og er medlem i foreningen Brikkelauget der voksne har lov til å være klossete. 

-    Der bygger vi slike ting som dette. Vi er en liten gjeng Lego-entusiaster her i Bergen som treffes og viser frem våre nyeste kreasjoner, sier han.

Kloss på kloss

Ideen om å bygge Universitetsmuseet, naturhistorie startet i januar 2021. Da snuste Bidne Bøe rundt i sentrum for å finne et staselig bygg i Bergen som han kunne lage en Lego-versjon av. 
-    Jeg holder på med en del nerdete Lego-ting og ønsket å gå ut av komfortsonen min. Jeg lette etter et bygg som kunne gi meg en skikkelig utfordring, sier Bidne Bøe.
Bryggen er populær også blant Lego-entusiaster, men Bidne Bøe ville prøve seg på et bygg han ikke hadde sett i Lego-versjon tidligere. Valget falt på Universitetsmuseet, naturhistorie.

-    Jeg er jo ansatt her ved Universitetet i Bergen og er veldig glad i denne bygningen og hagen og under koronapandemien har jeg savnet å kunne ta meg en tur til sentrum og besøke Universitetsmuseet, sier han.

I slutten av januar startet det klossete arbeidet. Bidne Bøe tegnet opp museet digitalt for å se hvor mange vegger, vinduer og dører han måtte ha for å kunne bygge sin egen Lego-versjon.

-    Det er nesten 200 vinduer, store og små, forteller Lego-fantasten mens han viser frem en av Lego-modellens langsider hvor en kan se en lang rekke store og små Lego-vinduer. 
Etter den omfattende renoveringen av Universitetsmuseet, naturhistorie ble det satt inn ytterligere vinduer, blant annet i museets kjeller ut mot museumshagen.

Én million klosser

Det er mye planlegging bak enhver Lego-kreasjon. 
-    Jeg brukte litt tid på å bestemme meg for hvilken skala jeg skulle bygge i, men når det var bestemt var jeg i gang, sier Bidne Bøe.

Som enhver Lego-fan har Svein Tore Bidne Bøe en god del Lego hjemme. Faktisk har han rundt 1 million Legoklosser.
-    Jeg har et rom dedikert til Lego, men jeg hadde langt i fra alt jeg trengte til dette prosjektet, sier han.
For å få gjennomført konstruksjonen i Lego måtte det bestilles Legoklosser for et par tusen kroner. Totalt er det brukt rundt 5000 legoklosser for å lage Universitetsmuseet, naturhistorie.
-    Dette må ha tatt veldig lang tid og kostet mye?
-    Ja, jeg har stort sett brukt all fritid hele våren. Jeg har regnet meg frem til at jeg har brukt rundt 100 timer på dette prosjektet. Prisen på dette verket er umulig å fastsette, men vi snakker tusenlapper.

 

 

Inngangspartiet til Universitetsmuseet i Bergen med små legofigurer på vei inn i museet
BESØKENDE: Svein Tore Bidne Bøes sønn på ni år har hjulpet til med å lage små mennesker som er på vei inn på Universitetsmuseet.
Foto
UiB
Legokonstruksjon av Universitetsmuseet sett i fugleperspektiv forfra og stilt ut på trapp inne i Universitetsmuseet
Foto
UiB
Nærbilde av Muséhagen i forgrunnen og balustraden på museets sørfløy
DETALJER: Svein Tore Bidne Bøe hadde flere besøk til Universitetshagen for å få med seg så mange detqaljer som mulig da han selv skulle bygge sin egen LEGO-versjon av hagen.
Foto
UiB
Svein Tore Bidne Bøe sitter ved siden av legomodellen av Universitetsmuseet
HEKTET PÅ LEGO: Svein Tore Bidne Bøe har brukt utallige timer på hobbyrommet for å bygge denne fantastiske versjonen av Universitetsmuseet, naturhistorie.
Foto
UiB