Arkeologisk dag på Universitetsmuseet
Muséplassen 3 og Muséhagen
Våre arkeologer, forskere og samlingsforvaltere vil presentere godbiter fra våre omfattende samlinger, i tillegg til spennende, nye funn fra året som har gått. I museets underetasje og i Musèhagen kan du prøve deg som arkeolog på utgraving, som jeger med pil og bue, og gjøre søk med metalldetektor.
Har du funnet noe du tror kan være en gammel skatt?
Ta den med og vis til oss, kanskje vi vet hva det er.
Alder: Alle aldre
Inngang: Voksen: 150,-, Honnør/Student/UiB-ansatt: 110,-, Barn (0-18 år): Gratis, UiB-student: Gratis
Kl. 12.30 «Hva er bronsealderen?» ved Nils Anfinset
I dette foredraget skal vi se nærmere på bronsealderen i Norge, som varte fra ca. 1700 til 500 f.Kr. Bronsealderen regnes som en av de mest betydningsfulle periodene i vår forhistorie, hvor mange viktige endringer fant sted – endringer som fortsatt har relevans for oss i dag. Klimaet gjennomgikk betydelige forandringer, noe som påvirket både menneskenes levesett og landskapet de levde i. Disse klimaendringene har også gitt oss ny innsikt i bronsealderen.
I perioden ble Norge påvirket av store samfunnsmessige og kulturelle omveltninger i Europa og lengre øst. Denne påvirkningen er ikke helt ulik vår egen tid, hvor hendelser i andre deler av verden også former våre liv.
Kl. 12.45 Arkeologiske folkeforskere – hva og hvem er de egentlig?
Hva er det som driver folkeforskerne til å trosse været og vandre i høyfjell på jakt etter nye arkeologiske funnsteder, eller lete etter gjenstander med en metalldetektor?
I denne panelsamtalen møter museets forskere Asbjørn Engevik og Anna Wessman de to arkeologiske folkeforskerne Helge Titland og Brynjar Ulvatne for å diskutere potensialet folkeforskningen har for arkeologien som vitenskap, og også for samfunnet.
Kl. 14.00: «Hva er bronsealderen?» ved Nils Anfinset
Kl. 14.15: Arkeologiske folkeforskere – hva og hvem er de egentlig?
Vel møtt til en innholdsrik dag på Universitetsmuseet!